0

Apostilare

Aplicarea apostilei in Romania

Certificarea documentelor cu Apostila este prevazuta de Conventia de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine.

Pe actele oficiale romane se aplica apostila numai in situatia in care actul respectiv urmeaza a fi folosit intr-un stat care este parte la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, Haga, 1961. 

Lista actualizata a Statelor parte la  Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, Haga, 1961 este la  http://hcch.e-vision.nl/index_en.php?act=conventions.status&cid=41

 

Apostilare

  • Apostila dovedeste ca actul pe care a fost aplicat respecta cerintele de validitate reglementate de un stat. Dupa aplicarea apostilei actului oficial romanesc de catre autoritatile romane competente, actul este valabil in statul solicitat fara nicio alta formalitate suplimentara.

  • Pasul 1: Pentru verificarea autenticitatii certificatelor de calificare si de absolvire obtinute in urma cursurilor de formare profesionala trebuie sa va adresati Comisiei de Autorizare a judetului/municipiului unde furnizorul de formare profesionala isi are sediul social. 

  • Pasul 2: Aplicarea apostilei de catre prefectura din localitatea dvs. sau a sediului furnizorului de formare profesionala (Bucuresti).

  • Acte necesare pentru dosar: 

  • Cerere tip

  • Actul care urmeaza a fi apostilat in originalBuletinul/cartea de identitate + copieChitanta platita la CEC/trezorerie sau casieria institutiei
  •    Pasul 3: Pentru recunoasterea internationala a documentelor este necesar ca, dupa ce s-a aplicat apostila la prefectura, sa traduceti apoi legalizati certificatul de absolvire si suplimentul descriptiv (inclusive apostila) in limba tarii unde doriti sa fie recunoscut certificatul. Traducerea se face de catre un traducator autorizat. Legalizarea se face de catre un notar public.

  • NOTA: Datele de mai sus au caracter informativ si pot suferi modificari, in functie de legislatie, institutii si proceduri. Procedura de recunoastere a certificatelor de calificare, specializare sau perfectionare difera in functie de tara unde doriti sa desfasurati activitatea, in mod independent sau ca salariat, si poate necesita pasi suplimentari fata de cele descrise mai sus.

Tari semnatare ale conventiei de la Haga:

A: Albania, Africa de Sud, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan

B: Bahamas, Barbados, Belgia, Belize, Belarus, Bosnia-Herzegovina, Botswana, Brunei, Bulgaria

C: China (Hong-Kong), China (Macao), Columbia, Cook (Insule), CroatiaCipruCehia

E: Ecuador, EstoniaElvetia, El Salvador

F: Fiji, FinlandaFranta

G: GermaniaGrecia, Grenada

H: Honduras

I: India, Irlanda, Israel, Italia

J: Japonia

K: Kazahstan

L: LituaniaLetonia, Lesotho, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg

M: Macedonia, Malawi, Malta, Mauritius, Marea Britanie si Irlanda de Nord, Marshall (Insule), Mexic, Monaco, Muntenegru

N: Namibia, Norvegia, Niue, Noua Zeelanda

O: Olanda

P: Panama, PoloniaPortugalia

R: Romania, Rusia, Republica Dominicana

S: Saint Lucia, Samoa, San Marino, Serbia, Seychelles, SlovaciaSloveniaSpania, Surinam, Swaziland, Statele Unite ale Americii, Suedia

T: Tonga, Trinidad si Tobago, Turcia

U: Ucraina, Ungaria

V: Venezuela

 

 

Pentru informatii suplimentare, va recomandam sa accesati pagina web a Ministerului Justitiei  www.just.ro